04 oktober 21 Voka zomerstage bij AGC Glass Europe

Ook dit jaar kreeg ik dankzij Voka de kans om een kijkje te nemen achter de schermen bij een van onze Vlaamse bedrijven. Er werd al snel een match gevonden voor een stage waardoor ik begin oktober op bezoek kon gaan bij AGC Glass Europe in Mol.

 

AGC Glass Europe ontstond in 1961 onder de naam Glaverbel. In 2002 nam de Japanse groep AGC Glaverbel over en in 2007 veranderde de naam in AGC Flat Glass Europe om in 2010 de huidige naam ‘AGC Glass Europe’ te krijgen.

 

AGC Glass Europe produceert, verwerkt en verdeelt vlakglas voor heel wat verschillende toepassingen. Zo produceren ze glas voor de bouw (buitenbeglazing en interieurglas), de auto-industrie (voorruiten, dakramen), zonnepanelen en zelfs touchscreens. AGC Glass Europe hecht veel belang aan het maken van duurzame producten en investeert dan ook sterk in de zoektocht naar glastoepassingen die een positieve impact hebben op het milieu.

 

We werden ’s morgens verwelkomd door site manager Ronny Van Broekhoven die ons wat meer uitleg gaf over het bedrijf en haar geschiedenis. Hierna konden we het dagelijkse ochtendoverleg volgen waarbij men oog had voor onder meer de planning, veiligheidsaspecten, kwaliteit, enz. De glasoven produceert zo’n 420 ton glas per dag dus een nauwkeurige opvolging is cruciaal. Nadien volgden we een rondleiding door het bedrijf waarbij we konden zien hoe het zand, dat aangevoerd wordt vanuit Mol zelf, door de glasoven gesmolten wordt en verwerkt wordt tot glasplaten met allerlei verschillende afmetingen en toepassingen.

 

Naast het bekijken van het productieproces was er ook tijd om de uitdagingen van de glassector te bespreken. Zo gaf Ronny aan dat de huidige hoge gasprijzen een belangrijk item zijn voor hen aangezien de oven volledig op gas draait. De prijsverhogingen hebben dan ook een enorme financiële impact op het bedrijf. Uit mijn gesprek met de HR-manager bleek dat men ook bij AGC Glass Europe de krapte op de arbeidsmarkt voelt. Als lid van de commissie Werk en Economie, waarbij het verhogen van de werkzaamheidsgraad en de krapte op de arbeidsmarkt belangrijke thema’s zijn voor mij, vind ik gesprekken met mensen die hier dagelijks mee geconfronteerd worden op het terrein erg nuttig. Hun inzichten kunnen meegenomen worden naar het Vlaams Parlement om hiermee dan verder aan de slag te gaan.

 

Het was weer een erg interessante zomerstage en ik wil Voka en AGC Glas Europa dan ook heel erg bedanken hiervoor!