Vacatures VDAB

04 mei 21 VDAB krijgt eigen vacatures niet ingevuld:"Geen instructeurs, net nu veel mensen extra opleiding moeten volgen"

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) krijgt ruim één op de drie eigen vacatures niet ingevuld. “Net nu veel mensen tijdens corona extra opleidingen moeten volgen, vindt VDAB amper technische instructeurs”, zegt Vlaams parlementslid Tom Ongena (Open Vld) uit Sint-Katelijne-Waver.


Bron: Gazet van Antwerpen


Tom Ongena vroeg aan Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) of VDAB gemakkelijk nieuw volk vindt om de eigen vacatures in te vullen. Het antwoord op die schriftelijke vraag was duidelijk neen. “Voor 48 van de 141 externe vacatures in 2020 kon VDAB na de volledige selectieprocedure geen geschikte kandidaat vinden”, zegt Tom Ongena. “Dat is dus in 34% van de gevallen. Ik vind dit zorgwekkend veel. Zeker omdat de Vlaamse regering mensen in deze coronatijden oproept om opleidingen te volgen. VDAB vindt vooral moeilijk informatici en technische instructeurs. Hoe gaat VDAB de ambitie van levenslang leren waarmaken, als het amper lesgevers vindt om mensen op te leiden?”


VDAB zegt dat die knelpuntvacatures ook bij andere bedrijven voorkomen. “Er zijn momenteel heel wat knelpunten op de arbeidsmarkt, en VDAB blijft daar niet van gespaard”, zegt Joke Van Bommel, woordvoerder van VDAB. “Informatici en technische installateurs, bijvoorbeeld voor koeltechnieken, zijn nu eenmaal moeilijk te vinden.”


“Continuïteit opleidingen niet in gevaar”

VDAB heeft wel een talentencampus opgericht, waarbij VDAB-personeel dat een interne vacature voor informaticus wil invullen, dat via opleiding en werkplekleren kan doen. “We hebben zo al zes vacatures ingevuld”, zegt Joke Van Bommel.


Maar daar raakt het tekort aan bemiddelaars niet mee opgelost. Volgens VDAB komt de continuïteit van opleidingen door dat tekort niet in gevaar. “Het komt heel zelden voor dat opleidingen niet doorgaan”, zegt Joke Van Bommel.


“Zet 55-plussers in”

Maar Tom Ongena is er niet gerust in. “Dat VDAB een op de drie eigen vacatures niet ingevuld krijgt, is een waarschuwingssignaal. Er moet nu naar oplossingen worden gezocht, om ook in de toekomst alle opleidingen te laten doorgaan”, zegt hij. “Er zijn oplossingen genoeg. Laat bijvoorbeeld 55-plussers, die bij een herstructurering het bedrijf verlaten, instructeur worden bij VDAB. Vandaag worden die ouderen nog te snel met SWT (brugpensioen, red.) gestuurd. VDAB moet ook meer samenwerken met andere partners, zoals Syntra, door bijvoorbeeld instructeurs te delen.”