20 jan 21 Antwerps taaltechnologiebedrijf Textgain leidt Europees onderzoek naar online haatspraak

Tom Ongena: “Expertise Textgain gebruiken in strijd tegen fake news en online hate speech”


In juni vorig jaar kwam het onderzoek van taaltechnologiebedrijf Textgain naar online haatspraak aan bod in de commissie Radicalisering. Dit gebeurde op vraag van Vlaams Parlementslid Tom Ongena (Open Vld). Vandaag kondigt het bedrijf aan dat ze het nieuwe Europese onderzoekscentrum naar online haatspraak en desinformatie gaat leiden. Zo wil Textgain online radicalisatie tegengaan. Op initiatief van Ongena zal het bedrijf ook gehoord worden in de Senaat tijdens hoorzittingen over de aanpak van fake news en haatspraak.


Iedereen die gebruikmaakt van sociale media heeft de afgelopen jaren kunnen vaststellen dat de uitspraken op deze platformen steeds ranziger worden. Onderzoek van Textgain, waarbij gebruik wordt gemaakt van artificiële intelligentie, toonde al aan dat online haatspraak op vijf jaar tijd verdrievoudigd is. Open Vld-parlementslid Tom Ongena kaartte dit aan in de commissie Radicalisering van het Vlaams Parlement. Hij riep de commissie op om gebruik te maken van deze technologie en zo kordaat op te treden tegen haatzaaiers.


Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat Textgain het nieuwe Europese onderzoekscentrum ‘European Observatory of Online Hate’ gaat leiden. Op die manier wil het bedrijf tegengewicht bieden tegen online haatspraak. Hun taaltechnologie, die sociale media systematisch screent op haatspraak, wordt uitgebreid naar alle 24 landstalen in de Europese Unie. Zo wil Textgain een greep krijgen op online trends. Experts kunnen daarna positief aan de slag gaan met deze informatie in plaats van meteen te beginnen censureren.


“Dit is een belangrijke opdracht die experts cruciale informatie zal geven om haatspraak systematisch tegen te gaan”, stelt Ongena. “Textgain levert hiermee een belangrijke bijdrage om onze samenleving te beschermen tegen terrorisme, geweld, racisme en seksisme.”


“In de Senaat lopen momenteel ook hoorzittingen over de aanpak van fake news en haatspraak. Met de expertise die Textgain opgebouwd heeft in deze materie is het dan ook logisch dat het bedrijf gehoord wordt. Op mijn vraag nodigt de Senaat de onderzoekers uit om hun aanpak en het nieuwe Europese project verder toe te lichten”, aldus Ongena.