29 apr 20 Parlementslid Ongena vraagt om de interimsector te betrekken bij invullen van coronavacatures

De coronacrisis zorgt voor heel wat vacatures die niet ingevuld geraken, maar wel cruciaal zijn. Tom Ongena, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, vroeg zich tijdens de plenaire vergadering af of het geen optie is om de interimkantoren te betrekken bij de zoektocht van de VDAB naar werkkrachten. “We merken dat de interimsector een serieuze terugval kent. Zij hebben erg veel ervaring in het snel invullen van vaak kortlopende vacatures. Ik denk dat een samenwerking tussen de VDAB en de interimsector met het oog op het invullen van de coronavacatures een piste is die onderzocht moet worden. Onze land- en tuinbouw, onze zorgsector snakt hiernaar”, zegt Tom Ongena.


Duizenden vacatures raken niet ingevuld door de huidige coronacrisis. Het belang om hier werkkrachten voor te vinden is echter groot. Vlaams Parlementslid Tom Ongena vraagt zich af of de VDAB de interimsector reeds inschakelt. “De coronacrisis snijdt onverbiddelijk hard in onze economie. Zo merken we bijvoorbeeld dat ook de interimkantoren het erg zwaar hebben. Zij hebben echter tonnen ervaring in het snel invullen van vaak tijdelijke vacatures. Een samenwerking tussen de VDAB en de interimsector met als doel het invullen van de coronavacatures lijkt me dan ook een piste die op korte termijn onderzocht moet worden. Essentiële sectoren zoals de zorg en de land- en tuinbouwsector snakken naar deze extra werkkrachten”, aldus Tom Ongena.


Vlaams minister van Werk Hilde Crevits gaf in haar antwoord gehoor aan de oproep van parlementslid Ongena: “Deze crisis geeft mij het grote belang van uitzendkantoren aan. De overheid (via de VDAB) en de privé (via de interimsector) werkten reeds goed samen en er was al een uitstekende uitwisseling van informatie. In tijden als deze toont dat zijn meerwaarde aan. Een deel van de vacatures wordt ingevuld dankzij de interimkantoren, een ander deel door de VDAB. De interimsector wordt dus zeker betrokken bij het specifieke werk omtrent de coronavacatures.”