opleidingen gerichter tijdelijk werklozen

16 nov 20 Parlementslid Tom Ongena: “Werkgevers betrekken bij opleiding tijdelijk werklozen is cruciaal”

De VDAB wil 30.000 tijdelijk werklozen aan de slag krijgen via hun werkgever. Om dat te bereiken gaat ze 10.000 werkgevers contacteren met de vraag om hun tijdelijk werkloze werknemers aan te moedigen een opleiding te volgen. Het gaat om mensen die door de coronacrisis meer dan 10 dagen per maand op non-actief staan, en dit in sectoren waar er voorlopig weinig zicht op beterschap is. Vlaams Parlementslid Tom Ongena (Open Vld) was al tevreden met de inspanningen van VDAB, maar pleitte ook voor een nog meer doelgerichte aanpak, met een focus op die mensen die al langer tijdelijk werkloos zijn. “Zij lopen een groter risico om van tijdelijk naar volledig werkloos te evolueren en hun job ook definitief te verliezen. Ik ben dan ook blij dat de minister ingaat op mijn suggestie”, zegt Ongena.


Op vraag van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits en verschillende parlementsleden, waaronder Open Vld’er Tom Ongena, gaat VDAB de komende weken en maanden niet meer alle tijdelijk werklozen contacteren, zoals in september en oktober. De focus ligt vanaf nu op die groepen waarbij een opleiding het meest nuttig kan zijn.

In april riep Tom Ongena VDAB reeds op om tijdelijk werklozen te benaderen. Hij is verheugd dat dit sinds enige tijd gebeurt. “We moeten echter nog meer doelgericht werken en vooral inzetten op die mensen die al langer tijdelijk werkloos zijn. Zij lopen een groter risico om van tijdelijk naar volledig werkloos te evolueren en hun job ook definitief te verliezen. Ik ben dan ook blij dat de minister ingaat op mijn suggestie”, aldus Ongena.


“We moeten van de nood een deugd maken en de periode van tijdelijke werkloosheid zo nuttig mogelijk besteden om mensen door middel van opleidingen sterker te maken op onze arbeidsmarkt. Want hoe langer iemand werkzoekend is, hoe moeilijker het wordt om hem of haar terug aan de slag te krijgen. Het is ook een goede zaak dat de minister de werkgevers erbij betrekt en met hen in overleg treedt. Het is niet de bedoeling dat zij met de schrik zitten om hun goede werknemers te verliezen. Integendeel, een opleiding kan er ook toe bijdragen dat een werknemer sterker aan de slag kan bij zijn/haar huidige werkgever.”


In samenwerking met verschillende sectororganisaties heeft VDAB opleidingen opgelijst die nuttig zijn voor werknemers in horeca, toerisme, eventsector, industriële schoonmaak, detailhandel en luchtvaart. Wie in andere sectoren werkte, krijgt een breder aanbod in zijn mailbox.

In totaal zullen 30.589 of ruim een kwart van alle tijdelijk werklozen op deze manier gecontacteerd worden.