26 mei 21 De Levensschool geschrapt uit KMO-portefeuille

Uit het antwoord van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits op een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Tom Ongena (Open Vld) blijkt dat De Levensschool geschrapt wordt uit de KMO-portefeuille. Eerder kreeg de Levensschoolopleiding tot gezondheidsconsulent al een negatieve beoordeling waardoor ze eind dit jaar wordt geschrapt uit de opleidingsdatabank. “Uit het onderzoek hiernaar dat eind 2020 werd opgestart blijkt dat De Levensschool niet wilde meewerken aan die controle. Dat is onaanvaardbaar. Het is dan ook de spreekwoordelijke druppel die uiteindelijk geleid heeft tot een schorsing als erkend dienstverlener binnen de KMO-portefeuille”, zegt Ongena.


Via de KMO-portefeuille wil de Vlaamse overheid ondernemers ondersteunen bij de verdere professionalisering van hun activiteiten. Ze doen dit door een financiële tegemoetkoming toe te kennen bij bepaalde opleidingen of adviesdiensten. Vlaams Parlementsleden Tom Ongena en Maurits Vande Reyde (Open Vld): “Misbruik moeten we te allen tijde voorkomen. Daarom startten de inspectiediensten van het Agentschap Innoveren en Ondernemen eind 2020 een onderzoek op naar De Levensschool. Vandaag is de instelling geen erkende opleidingsorganisatie meer. Maar goed ook, want ze verspreidden ook op grote schaal fake news over COVID-19.”


Het is wel frappant dat niet alleen De Levensschool weigerde mee te werken aan het onderzoek naar de besteding van publieke middelen. Ook enkele andere ondernemers die gebruik maken van de KMO-portefeuille pasten daarvoor. Vande Reyde: “We vragen minister Crevits nu om te bekijken of deze subsidies teruggevorderd kunnen worden.”


Het blijft niet bij een schorsing van De Levensschool. De minister kondigde op voorstel van Open Vld ook een ingrijpende hervorming van de gehele KMO-portefeuille aan. Tom Ongena: “Het doel is selectiever, gerichter en kwaliteitsvoller te werken. De focus moet liggen op zaken die écht bedrijfseconomisch relevant zijn, die onze concurrentiekracht versterken en zorgen voor levenslang leren.”


Opleidingen rond cybersecurity zijn hier een mooi voorbeeld van. In 2020 ging er amper 73.000 euro aan steun naar deze opleidingen. Dat is een peulschil tegenover de 6,2 miljoen euro aan subsidies voor opleidingen rond gezondheidszorg, lichaamsverzoriging, etc. “Zaken rond persoonlijk welzijn moeten we eruit filteren. Met de schorsing van De Levensschool zetten we alvast een eerste stap. Er zullen geen subsidies meer gaan naar opleidingen rond bijvoorbeeld chakraleer of bachbloesems. Die lijn moeten we nu doortrekken. Een aantal onderwerpen en thema’s zullen niet langer in aanmerking komen voor steun”, aldus Ongena en Vande Reyde.


De liberale parlementsleden benadrukken dat iedereen vrij is om bepaalde opleidingen aan te bieden, te volgen en ervoor te betalen: “De essentie is dat zulke opleidingen niet gesubsidieerd moeten worden door de overheid. Van 2009 tot nu kregen zij wel steun en vloeide er alleen al naar opleidingen van De Levensschool 690.000 euro aan subsidies. Dat roepen we nu een halt toe.”