Coronacomplotten

11 nov 20 Stop Vlaamse subsidies aan verspreiders van coronacomplotten

Vlaams Parlementsleden Maurits Vande Reyde en Tom Ongena (beiden Open Vld) willen een onmiddellijke stop op de subsidies aan organisaties en personen die fake news en complottheorieën over COVID-19 verspreiden. Dat zullen ze donderdag 12 november voorstellen tijdens de begrotingsbesprekingen in de commissie Economie.


Vorige week raakte bekend dat onder meer opleidingen van ‘De Levensschool’ worden gesubsidieerd door de Vlaamse KMO-portefeuille alsook via opleidingscheques. De directeur en lesgevers van deze school verspreiden gretig complottheorieën over COVID-19, onder meer via het magazine ‘BioGezond’. Daarin roepen ze bijvoorbeeld op om “op te houden met de corona-onzin”, beweren ze dat corona niet erger is dan een gewone griep en leggen ze de link tussen corona en 5G-straling. Eerder kwamen lesgevers van deze school al in opspraak door anti-vaccinatie uitspraken.


Via de subsidies van de Vlaamse overheid kunnen bedrijven en studenten een deel van hun opleidingskost terugkrijgen. “Dat er in deze tijden nog steeds organisaties en personen erkend zijn die op grote schaal fake news verspreiden over COVID-19, is te gek voor woorden”, zegt Maurits Vande Reyde. “Op ons voorstel werd vorig jaar reeds het mes gezet in heel wat opleidingen die de wenkbrauwen deden fronsen, zoals paardenfluisteraar en hypnotiseur. Die schifting moeten we deze begrotingsronde verderzetten. Enkel opleidingen met harde bedrijfstechnische kennis mogen nog overblijven. Hetzelfde geldt voor adviesaanvragen via de KMO-portefeuille: indien ze niet bijdragen tot groei of transformatie van onze bedrijven, heeft subsidiëring geen zin.” In totaal moet er deze legislatuur 23 miljoen euro op de KMO-portefeuille worden bespaard.


Het probleem zit volgens de Open Vld-parlementsleden bij de kwaliteitscontrole. “Dat je voor schimmige opleidingen cheques en zelfs opleidingsverlof of -krediet kan krijgen, valt niet te begrijpen”, zegt Tom Ongena. “De opleidingscheques, waarmee de overheid de helft van een opleiding betaalt, zijn bedoeld om mensen aan te moedigen opleidingen te volgen die hun positie op de arbeidsmarkt versterken. Heel wat opleidingen vallen daar duidelijk niet onder. De screening moet dringend beter.”